-
Облік витрат і калькулювання собівартості продукції на хлібопекарних підприємствах (на матеріалах підприємств хлібопекарної промисловості споживчої кооперації України)
Захищається рукопис кандидатської дисертації, яка досліджує теоретичні, практичні та організаційні питання удосконалення обліку
витрат
і
калькулювання
собівартості
продукції
на хлібопекарних
підприємств
ах споживчої кооперації
України
. Досліджуються тенденції розвитку хлібопекарної
промисловості
споживчої кооперації
України
, вплив організаційно-технологічних особливостей галузі на методику обліку
витрат
і
калькулювання
собівартості
продукції
. Також розглянуті
витрат
и і собівартість
продукції
в системі управління хлібопекарних
підприємств
споживчої кооперації, фінансовий та управлінський облік
витрат
,
калькулювання
та аналіз
собівартості
продукції
на хлібопекарних
підприємств
ах.
-
Методи обліку витрат на виробництво та калькулювання собівартості продукції на підприємствах громадського харчування
РЕФЕРАТ 2
ВСТУП 5
РОЗДІЛ 1. Теоретичні аспекти методів обліку
витрат
на
виробництво
та
калькулювання
собівартості
продукції
8
1.1. Витрати виробництва і
калькулювання
собівартості
продукції
(робіт, послуг) 8
1.2. Групування
витрат
за економічними елементами та статтями калькуляції 11
1.3. Методи
калькулювання
собівартості
продукції
15
1.4. Організаційно-економічна характеристика ТОВ «...» 20
РОЗДІЛ 2. Методи обліку
витрат
на
виробництво
та
калькулювання
собівартості
продукції
на
підприємств
і 26
2.1. Управлінський облік
витрат
на
виробництво
і
калькулювання
собівартості
продукції
26
2.2. Фінансовий облік
витрат
і
калькулювання
собівартості
продукції
35
2.3. Податковий облік
витрат
і
калькулювання
собівартості
60
2.4. Документування господарських операцій з обліку
витрат
66
2.5. Шляхи вдосконалення обліку
витрат
на
виробництво
і
калькулювання
собівартості
продукції
80
РОЗДІЛ 3. Організація і методика економічного аналізу та аудиту виробничих
витрат
та
калькулювання
собівартості
продукції
85
3.1. Організаційно-інформаційна модель аналізу
витрат
та
калькулювання
собівартості
85
3.2. Загальний та факторний аналіз
витрат
на
виробництво
і калькуляцію
собівартості
продукції
90
3.3. Організація та методика аудиту
витрат
на
виробництво
та калькуляцію
собівартості
продукції
96
3.4. Шляхи вдосконалення організації та методики аудиту
витрат
на
виробництво
та калькуляцію
собівартості
продукції
107
РОЗДІЛ 4. Організація і методика економічного аналізу та аудиту виробничих
витрат
та
калькулювання
собівартості
продукції
з застосуванням комп’ютерних технологій 112
4.1. Постановка і характеристика задачі 112
4.2. Технологія обробки вхідної інформації 114
4.3. Характеристика вихідної інформації 118
ВИСНОВКИ І ПРОПОЗИЦІЇ 121
СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ 125
ДОДАТОК А. Класифікація
витрат
на
виробництво
і реалізацію
продукції
130
ДОДАТОК Б. Типова номенклатура статей калькуляції
собівартості
одиниці
продукції
у виробничому підприємництві 132
ДОДАТОК В. Номенклатура і зміст статей
витрат
на утримання і експлуатацію устаткування 134
Додаток Г. Номенклатура і зміст статей загальновиробничих
витрат
135
ДОДАТОК Д. Номенклатура і зміст статей загальногосподарських
витрат
137
ДОДАТОК Е. Класифікація
витрат
підприємств
громадського харчування 140
ДОДАТОК Ж. Основні звітні показники ТОВ „...” за 2001-2003 рр. 141
ДОДАТОК З. Основні показники, які характеризують фінансовий стан ТОВ „...” 144
ДОДАТОК К. Аналіз
витрат
ТОВ „...” 146
-
Облік і контроль затрат на виробництво та калькулювання собівартості продукції (на матеріалах підприємств гірничовидобувної галузі)
Розглянуто й обгрунтовано нові підходи до вирішення проблемних питань організації обліку та контролю виробничих затрат і
калькулювання
собівартості
продукції
на засадах ефективного управління
витрат
ами
підприємств
а. Визначено особливості гірничого виробництва та їх вплив на постановку й організацію обліку та контролю затрат на
виробництво
. Наведено пропозиції щодо вдосконалення методики виробничого обліку та внутрішньогосподарського контролю затрат
підприємств
а. Обгрунтовано об'єкти обліку затрат і
калькулювання
собівартості
продукції
гірничовидобувних
підприємств
. Визначено можливості обліку на місцях виникнення і центрах затрат, центрах відповідальності з позицій контролю та забезпечення необхідною інформацією для прийняття управлінських рішень. Розроблено конкретні рекомендації щодо організації та методики оперативного обліку й контролю прямих і непрямих
витрат
з використанням ПЕОМ.
-
Аналіз витрат виробництва та калькулювання собівартості продукції
Вступ 2
1. Сутність
витрат
виробництва і
калькулювання
собівартості
продукції
5
2. Методичні прийоми аналізу
витрат
виробництва та
калькулювання
собівартості
продукції
12
3. Аналіз
витрат
за економічними елементами 22
4. Аналіз
собівартості
продукції
за калькуляційними статтями 24
5. Аналіз
собівартості
окремих видів
продукції
26
6. Узагальнення результатів економічного аналізу з метою вдосконалення управління
витрат
ами на
підприємств
і 32
Висновки 37
Література 40
Додатки 43
-
Облік та аналіз витрат на виробництво (на матеріалах підприємств харчової промисловості України)
Висвітлено актуальні проблеми обліку й аналізу
витрат
на
виробництво
на
підприємств
ах харчової
промисловості
України
. Уточнено зміст поняття "
витрат
и" як суми вартостей використаних ресурсів, що зменшує суму одержаного від реалізації
продукції
доходу та розмір власного капіталу. Удосконалено класифікацію та досліджено облік
витрат
підприємств
харчової
промисловості
з урахуванням організаційно-технологічних особливостей виробництва продуктів харчування. Розроблено методику інтегрованого обліку
витрат
за умов автоматизації та напрями удосконалення аналізу
витрат
на
виробництво
для
підприємств
галузі через впровадження системи аналізу ресурсоспоживання. Проаналізовано можливості застосування методу ковзних середніх значень показників та експоненціального згладжування.
-
Облік і аналіз матеріальних сировинних ресурсів (на прикладі плодоовочевої консервної промисловості)
Розглянуто теоретичні та практичні питання вдосконалення організації та методики обліку й аналізу матеріальних сировинних ресурсів на
підприємств
ах
плодоовочевої
консервної
промисловості
за умов переходу до ринкових відносин. Досліджено економічну сутність матеріальних сировинних ресурсів, удосконалено їх класифікацію. Проаналізовано особливості методик оцінки сировини та матеріалів, визначено їх переваги та недоліки. Обгрунтовано основні методичні підходи до оцінки матеріальних ресурсів на
підприємств
ах
плодоовочевої
консервної
промисловості
. Здійснено критичний аналіз діючої системи обліку операцій з матеріальними сировинними ресурсами та запропоновано рекомендації щодо її удосконалення. Досліджено управлінський аспект обліку матеріальних сировинних ресурсів. Запропоновано методику прогнозного аналізу з оптимальних обсягів і структури виробництва на підставі урахування комплексу факторів, зокрема, можливостей постачання, рентабельності та попиту на готову продукцію, що створює умови для одержання максимально можливого прибутку. Розроблено методику визначення та застосування такого показника, як резерв щодо покриття постійних
витрат
під час спаду та припинення виробництва.
-
Облік і внутрішній аудит собівартості продукції (на прикладі молокопереробних підприємствах України)
Обгрунтовано теоретичні та методичні засади
калькулювання
собівартості
молоко
продукції
. Побудовано систему внутрішнього аудиту. Проведено статистичні дослідження стану молокопереробної галузі
України
. Виявлено організаційні та технологічні особливості, які впливають на методи обліку
витрат
і
калькулювання
собівартості
даної
продукції
. У порівняльному аспекті охарактеризовано методи
калькулювання
собівартості
молоко
продукції
. З метою зниження
собівартості
продукції
розроблено класифікацію
витрат
виробництва за певними ознаками для визначення
собівартості
молоко
продукції
, її планування та прогнозування, контролю за
витрат
ами. Запропоновано галузеву номенклатуру статей калькуляції. Наведено методику обліку
витрат
за місцями виникнення та центрами відповідальності. Розроблено пропозиції щодо використання договірних трансферних цін. Висвітлено питання зниження
собівартості
продукції
на
підприємств
ах молокопереробної
промисловості
. Запропоновано метод зменшення транспортно-заготівельних
витрат
. Розроблено методичні матеріали для організації та проведення внутрішнього аудиту
собівартості
продукції
молокопереробної галузі.
-
Облік витрат та процес калькулювання собівартості продукції у швейному виробництві
Уточнено та обгрунтовано зміст категорій "
витрат
и виробництва", "собівартість". Систематизовано організаційно-технологічні особливості швейної галузі, розроблено класифікацію
витрат
, необхідну для раціональної побудови обліку
витрат
і кулькулювання
собівартості
продукції
. Подано рекомендації щодо вдосконалення обліку прямих і непрямих
витрат
швейного виробництва, їх розподілу та віднесення на собівартість
продукції
досліджуваної галузі, розроблено модель використання методів обліку
витрат
. Доведено ефективність методу обліку
витрат
за однорідними секціями у швейному виробництві. Обгрунтовано необхідність використання у даному виробництві системи попроцесного
калькулювання
з елементами нормативного методу, а також формування повної
собівартості
продукції
. Математично описано функцію
витрат
виробництва з метою встановлення кількісного взаємозв'язку між
витрат
ами, їх визначальними факторами та управлінням.
-
Формування витрат на виробництво продукції молокопереробних підприємств
Розглянуто актуальні питання формування
витрат
на
виробництво
продукції
підприємств
молочної
промисловості
за сучасних умов господарювання в Україні. Уточнено економічний зміст поняття "
витрат
и". Визначено вплив фактора зниження
витрат
на
виробництво
продукції
на проміжні та кінцеві показники діяльності
підприємств
а. Розширено механізм формування
витрат
на
виробництво
продукції
та обгрунтовано систему показників оцінювання їх рівня. Досліджено розвиток
підприємств
молочної галузі та визначено динаміку структури виробничих
витрат
з урахуванням специфіки функціонування молокопереробного виробництва. Проведено факторний аналіз ефективності формування
витрат
на
виробництво
за методом обмеженої
собівартості
та розроблено модель їх оптимізації. Наведено рекомендації щодо удосконалення розподілу непрямих
витрат
на одиницю
продукції
підприємств
молокопереробної галузі.